Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07 09:55 - Гениите-скитници
Автор: savant Категория: Изкуство   
Прочетен: 55 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 15.07 18:21


 -          Името му е Евгений Грегор – Константин лежеше по гръб в тревата, прехвърляше из устата си стрък мащерка и разказваше на малката си аудитория историята, както я беше чувал от самия й създател.

-          Той ли пръв успява да свърже това, които наричат „Стадата на безмозъчните” с плановете на растенията? – любопитстваше Оскар.

-          Не бих ги нарекъл така – предпазливо отговори Константин. После дълго мълча. За секунда миналото оживя, връхлетя го като удар с дъска през лицето. Не, не с дъска, а със сто тонен влак, който връхлита неочаквано, без да си видял, че приближава, и не ти остава нищо, освен да летиш, залепен за предната част на локомотива, който те е подбрал, усещайки как се изплъзваш и всеки момент ще се свлечеш, за да бъдеш смлян под ритмичния блъсък на колелата му.

После се съвзе и просто каза:

-          Тази история е записана върху мен, върху целия ми живот, и не с мастило, а с парчета, късани от сърцето ми. - Той помълча, облиза пресъхналите си устни и продължи: - Първо, аз изпитвам огромно уважение към тези хора. И ги обичам безкрайно. Някъде сред тях вероятно е семейството ми. Ако част от него е оцеляло. Те не са безмозъчни, сред тях са най-интелигентните хора, които съм имал честта да срещна. И освен това не са стадо. Но да, най-вероятно са заловени и принудени да изпълняват някакъв план на растенията.

-          Разкажи ни това, което знаеш – Оскар нямаше търпение да чуе тази история.

-          Този млад учен - Евгений Грегор - съвсем случайно разказва за труден технически проблем на един полунормален скитник, на когото понякога носи храна. И  клошарят без замисляне решава проблема, върху който с месеци се е трудил младият Грегор, а имай предвид, че става дума за жалко и увредено човешко същество, което даже не може да говори, затова подрежда решението на техническото задание с цветни камъчета върху асфалта.

-          И Евгений е заинтригуван от този скитник? – попита Оскар.

-          Не е заинтригуван, а вижда в това най-интересния нерешен случай, на който се е натъквал. Престава да се занимава с проектите за рационализации в металургичния комбинат, към който работи, замразява работата си в института, в който бил асистент, преустановява преподавателсктата си практика и се заема да проучва скитниците и бездомните.

-          Че защо му е притрябвало да го прави? – се намеси в разговора Филемон, както обикновено недоразбрал.

-          Защото е шокиран от случващото се. Решава, че тази тема е много по-важна от другата му работа. Представи си: той среща човек, който не е в състояние да формулира разбираемо изречение на никакъв език, за да си поиска хляб, обаче е напълно способен за ден-два да реши проблем, с който на практика никакви рационализатори и инженерни таланти в света не са успели да се справят.

-          И какво прави после?

-          Започва да проучва скитниците и клошарите. Евгений открива, че част от тях са изключително интелигентни хора, отпаднали от нормалния живот, превърнали се в бездомници по много странен начин. С неимоверни усилия успява да събере свидетелски показания от техни близки и установява, че нещо се е случило по време на посещение на кино, театър или друг вид представление. След представлението част от хората са изчезват или стават неадекватни.

-          Какво се случва по време на представлението, според теб?

-          Съвсем случайно знам точно какво се случва с тези хора. Случи се и с моето семейство, когато бях на 7 години. – и той им разказа накратко за рояка, за театралната постановка и за това как е избягал от салона.

-          Евгений прави изследване на мозъка на тези хора и установява, че е изключително добре свързан, невронната мрежа, която пренася милиарди електрически сигнали между различните части на мозъка, е пренастроена, свързана е с изключителна ефективност, така че да работи на сто процента от капацитета си.

-          А ти разказа ли му за театралната постановка? – попита тихо Оскар.

-          Разбира се, но доста преди да се срещнем и да му разкажа за преживяванията си в салона когато бях дете, той съвсем самостоятелно беше стигнал до радикален извод – че нещо превзема съзнанието на тези хора. Нещо, на което му е необходимо време, за да го направи. Време, през което човекът стои неподвижен, вниманието му е съсредоточено върху сцена и вероятно защитите му са отслабени. Време, през което е подвластен на изкуството.  Ние не знаем какво точно е изкуството и дали няма някакви странични ефекти, които биха могли да бъдат използвани от този, този... феномен, създаден от растенията.

-          А сигурни ли сме изобщо, че растенията имат нещо общо? – попита Оскар.

-          Има ли нещо на Земята напоследък, което да не е тяхно дело? – отвърна му с въпрос Константин. - Освен това всички документи от проучванията на Евгений Грегор са били иззети от Монсанто. Ако това не отговаря на въпроса ти, не знам кое би отговорило. 

-              Растенията нямат нищо общо с това – вметна небрежно Илони Кафхиг – това е самостоятелна ответна реакция на човешкия разум.

-              Ответна какво? – попита смаяният Константин.

Типичното за Илони включване в разговор, от който хем нищо не разбира, хем изобщо не участва, хем внезапно представя радикално противоположен възглед на всичко, в което някога e било казвано или мислено по темата.

-              На това, което хората правят, - продължи Илони - водени от изконните параметри на съзнанието си. Параметри, настроени от двеста милиона години еволюция на бозайниците в битка за оцеляване, не за напредък. Основният ни инстинкт, който ни е спасявал, е бил страх, и този постоянен страх води до невъзможност да се отдадем на радостта от съзерцанието, да се радваме на красотата на съзиданието, на търсенето на нови хоризонти. – продължи Илони. – Тези инстинкти са започнали не просто да ни пречат, те са на път да ни ликвидират. Човешкият разум се опитва по собствени пътища да ги преодолее. Различни от пътищата на растенията. 
Гласувай:
0
0Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: savant
Категория: Изкуство
Прочетен: 4738
Постинги: 8
Коментари: 0
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Юли, 2017  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31